Cancerul De Piele In Lumina Reflectoarelor

Ce Trebuie Să Știi ?
La Ce Trebuie Să Te Uiți ?

Peste un milion de cancere de piele sunt diagnosticate în fiecare an, și marea lor majoritate ar fi perfect vindecabile dacă ar fi depistate la timp.

În această broșură sunt prezentate cele 3 forme principale ale cancerului de piele- carcinomul bazocelular , carcinomul spinocelular și melanomul- precum și cel mai frecvent tip de leziuni precursoare ale cancerului de piele-keratozele actinice. Imaginile prezintă exemple tipice din fiecare dintre aceste tipuri de leziuni, dar nu uita că multe cancere de piele nu seamănă cu aceste imagini. Din acest motiv, e bine să consulți fără întârziere un dermatolog atunci când observi o aluniță cu aspect neobișnuit, sau o altă leziune suspectă pe piele.

Keratozele Actinice (KA)

Aceste leziuni precanceroase sunt cauzate de soare, și apar de obicei sub forma unor mici denivelări aspre, solzoase sau acoperite de cruste. Deși majoritatea sunt benigne, unele se pot transforma în carcinoame spinocelulare (CSC) invazive, dacă nu sunt tratate la timp.

KA recurentă care poate necesita biopsie pentru a afla dacă se transformă în cancer.

Carcinomul bazocelular (CBC)

Sunt cele mai frecvente cancere din lume; apar de obicei sub forma unui nodul perlat, translucid, care poate ulcera și sângera. Sunt cauzate de obicei de expunerea la soare, atât de lungă durată cât și cea intermitentă, precum și de expunerea la lămpile de bronzare artificială.

Carcinomul spinocelular (CSC)

Sunt de obicei noduli roz opaci, sau plăci al căror centru  ulcerează frecvent. Expunerea de lungă durată la soare este cauza cea mai frecventă. Un mic procent din aceste cancere devin invazive.

Melanomul

Este cel mai grav cancer de piele și poate pune în pericol viața dacă este lăsat să se dezvolte.

Apare de obicei ca un nodul sau o pată multicoloră, cu margini neregulate, care poate sângera sau forma cruste.

Fii atent(ă) la semnele ABCDE de avertisment pentru melanom: Asimetrie, Borduri neregulate, Culoare variabilă, Diametru ( mare), Evoluție sau modificare

Margini vizibil neregulate ridică suspiciunea de melanom.

Cel mai bun lucru de făcut- Prevenție

Deși cancerele de piele sunt aproape întotdeauna vindecabile dacă sunt detectate şi tratate din timp, cea mai sigură măsură de apărare împotriva acestora o reprezintă prevenirea lor de la bun început. Iată câteva bune obiceiuri de protecție, care ar trebui sa facă parte din îngrijirea zilnică a sănătății fiecăruia:

  • Evită expunerea excesivă la soare și stai la umbră în special între orele de vârf (10.00 – 16.00)
  • Nu te arde la soare
  • Flosește o cremă de fotoprotecție cu spectru larg și factor de protecţie (FPS) înalt, de cel puțin 15
  • Aplică cca. 20g (echivalentul a două linguri) de cremă de fotoprotecție pe toate zonele corpului expuse la soare, cu 30 de minute înainte de a ieși afară. Repetă aplicarea din 2 în 2 ore sau după ce ai transpirat mult sau după ce ai intrat în apă
  • Poartă îmbrăcăminte care să te protejeze de soare, inclusiv o pălărie cu borurile largi, pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă şi ochelari de soare cu filtru UV
  • Nou-născuții nu trebuie lăsați la soare. Cremele de protecție solară pot fi folosite pentru copii începând de la vîrsta de 6 luni.
  • Examineaza-ţi pielea, din creștet până la tălpi, o dată pe lună
  • Mergi cel puțin o data pe an la medicul dermatolog pentru o examinare de specialitate a pielii.
  • Evită solarul și lămpile de bronzare artificială

Publicație a Skin Cancer Foundation
Coordonatori medicali: Perry Robins, MD; Deborah Sarnoff, MD; David Leffell, MD; Mark Lebwohl MD

Last updated: June 2020

Make a Donation
Find a Dermatologist

Recommended Products